Analiza učinka Uredbe o koeficijentima: UČITELJI još više zaostaju u plaćama!

Na Vladi su predstavljeni novi koeficijenti za izračun plaća u državnim i javnim službama. Povećanje će biti na plaćama za ožujak, koje će se isplatiti u travnju, na temelju dviju uredbi koje bi na snagu trebale stupiti 1.3.2024. Sindikatima je dan rok od dva tjedna da se očituju o novim koeficijentima i predlože eventualne korekcije, koje će se razmotriti prije nego što uredbe budu i formalno donesene.

Da bi zornije prikazali stvarni učinak ovih uredbi, koristit ćemo podatcima Vlade RH koje je prikazala na sjednici.

Najlošije su prošli učitelji!

Zanimljivo je da najmanje povećanje od visokoobrazovanih radnih mjesta imaju baš učitelji. U godinu dana plaća učitelja je porasla za približno 25% odnosno 269€. Iako je Vlada i najavila da će plaće najviše rasti onima s nižom stručnom spremom iz priloženog se vidi da je osim onima s nižom stručnom spremom plaća rasla i onima s najvećom plaćom a to su liječnici, sudski tumači, redoviti profesori na fakultetima, višem kustosu… Svima njima povećanje neto plaće u godinu dana iznosi preko 500€.

Znamo da su plaće i ostalih visokoobrazovanih službi poput sudaca rasle preko 500€, a trenutno odbijaju i povećanje od 700€. Zar se stvarno ne želi ulagati u obrazovni kadar? Tko će htjeti biti učitelj kad se vlast tako odnosi prema obrazovanju!?

Usporedni prikaz rasta plaće u javnim i državnim službama. U Eurima.
Usporedni prikaz rasta plaće u javnim i državnim službama. U Eurima.

Dolazimo do toga da su plaće rasle preko 35% svima osim učiteljima i socijalnim radnicima, a prosječan rast plaće je čak 43%! Što je čak 18 postotnih poena više nego rast plaće učitelja. I TO SAMO U JEDNOJ GODINI. Od ožujka 2023. do ožujka 2024. godine!

Prema ovim podatcima koje je prikazala Vlada RH, ulaže se u sve sektore i to duboko podržavamo. Treba povećati plaće i liječnicima i medicinskim sestrama, treba povećati plaće i sudcima i kustosima, moraju se povećati plaće i socijalnim radnicima, ali zašto!?! ZAŠTO SE NE ULAŽE U UČITELJE!? Odnosno, ulažu se mrvice. doslovno mrvice koje su ostale nakon što su svi drugi dobili!

Kalkulator plaće u javnim službama

Prema dostupnim podatcima izradili smo dva kalkulatora plaće. Jedan kalkulator za učitelje, a jedan kalkulator za opća javna mjesta u javnim službama, poput čistača, domara, referenata i sl.