Office 365 za škole i za sve učenike i učitelje

Jako malo učitelja, a još manje učenika zna o tome, krajem prošle godine potpisan je ugovor između našeg Ministarstva, CARNet-a i Microsofta Hrvatska kojim se reguliraju uvjeti korištenja Microsoft Officea-a za učenike i nastavnike srednjih i osnovnih škola u Hrvatskoj. Tim je ugovorom omogućen besplatan Office 365 za škole za učenike i učitelje (instalacija na pet različitih računala i pet mobilnih uređaja). Osim toga, svi spomenuti korisnici dobivaju pristup e-pošti s 50 GB prostora, spremniku u oblacima OneDrive od 1 TB, uporabi društvene mreže Yammer, servisu Lync kojim su omogućene audio i/ili video konferencije i razmjena brzih poruka te alatima Microsoft Office-a u oblaku: Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Svim ovim mogućnostima možete pristupiti putem svojega korisničkog računa na CARNet-u.

Besplatan Office365 za učenike i učitelje

Adresa na kojoj možete pristupiti usluzi je office365.skole.hr, dok se za pomoć možete uvijek obratiti CARNet-u na e-adresu helpdesk@carnet.hr.

Upute za Besplatan Office za škole: za učenike i učitelje po koracima možete pronaći na adresi https://office365.skole.hr/default/pristup. Dodatne informacije možete pročitati na CARNet-ovim stranicama.

Uvođenje suvremenih tehnologija

Office 365 sustav je Microsoft usluga temeljenih na cloud (oblak) tehnologiji koje omogućuju maksimalan kolaboracijski učinak rada u tvrtki uz najoptimalnije troškove. Office 365 svojim klijentima nudi siguran pristup E-mail porukama, dijeljenim kalendarima, zadacima (Exchange online), pristup datotekama iz bilo kojeg dijela svijeta (SharePoint), slanje izravnih poruka (IM) te mrežnih sastanaka (Lync) i najbolju anti-virus i anti-spam zaštitu (Forefront).

Kad bi učenici na tržištu kupovali ove alate, roditelji bi trebali uložiti oko 130 milijuna kuna godišnje, ne računajući uređaje za pohranu podataka od 1 terabajta.Talpdobivaju pohranom u ‘oblaku’ te još dodatno, jednokratno, za hard diskove kapaciteta 1 terabajta gotovo 275 milijuna kuna.

Istaknuo je da MZOS sustavno radi na unaprjeđenju nastavnog kurikuluma i uvođenju suvremenih tehnologija u svakodnevnu nastavu i ocijenio kako je usvajanje modernoga načina učenja i predavanja gradiva nužno da bi se podigla kvaliteta obrazovanja u hrvatskim školama i mladi mogli konkurirati na tržištu rada te svojim radom i znanjima pridonijeti hrvatskom gospodarstvu.

Office 365 za škole

office365 za učitelje
office365 za učitelje

Ministar je dodao kako se besplatni Office 365 uklapaju u aktivnosti MZOS na promicanju korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavnim i poslovnim procesima škola. Podržat će i aktivnosti na nacionalnom projektu e-Škole.

Rečeno je da se za korisničku podršku učenici i nastavnici mogu obratiti CARNet-ovoj službi podrške na adresu helpdesk@carnet.hr.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je da će, korištenjem modernih tehnologija te programa i alata koje nudi Office 365, učenici biti spremni za izazove modernoga doba i imati kompetencije koje danas traže poslodavci. Vidaković je uvjeren da će se korištenjem suvremenih informatičkih alata unaprijediti komunikacija, suradnja, kreativnost i inovativnost svih sudionika u obrazovnom sustavu kako bi zajedno stvarali hrvatske škole 21. stoljeća.

MS Office za škole:

Pomoćnica ravnatelja CARNet-a Branka Vuk objasnila je da je Office365 jedna u nizu usluga u oblaku dostupnih CARNet-ovim korisnicima.

Istaknula kako će ovom uslugom, osim škola kao institucionalnih korisnika, i individualni korisnici dobiti više od 500.000 licenci za korištenje Office 365 za škole alata u oblaku i na svojim osobnim digitalnim uređajima.