Upisi u srednju školu 2024. Detaljan vodič za učenike i roditelje

Na ovim stranicama možete pronaći sve informacije vezane za upis u srednju 2024. godine. Da bi vam olakšali stresne trenutke pokušati ćemo sistematizirati sve bitne informacije. Ovdje možete pronaći sve bitne datume (kad ih objave i službene stranice) i pronaći postupak kroz koji trebate proći. Sve što vas očekuje u narednim mjesecima možete pronaći na našim stranicama.

Datumi vezani za upis u srednju 24./25.

U ljetnom roku prijave u sustav započet će 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. S time da će prijava programa koji traže prijemni završiti 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica i, ako to program traži, liječničke potvrde. Sredinom srpnja bit će objavljen okvirni broj upisnih mjesta za jesenski rok.

Kamo nakon osnovne škole?

Neki tvoji vršnjaci već neko vrijeme znaju što žele biti u životu. Netko želi biti automehaničar, netko liječnik, sportaš i u toj namjeri će i uspjeti ako imaju prave sposobnosti i volju. Ali takvi su rijetki, većina razmišlja o više zanimanja, škola ili samo žele završiti neku srednju školu. Ako još nisi odlučio kamo nakon osnovne škole, ili ako nisi siguran u svoju odluku, možeš koristiti alat Upitnik interesa i kompetencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Idemo u srednju izračunaj svoje bodove u kalkulatoru
Idemo u srednju izračunaj svoje bodove u kalkulatoru

Taj upitnik pomoći će ti dobiti jasniju sliku o svojim interesima i osobinama i o zanimanjima koja najviše odgovaraju tvojim interesima i osobinama. Ako i nakon rada s upitnikom budeš imao neke dileme oko izbora zanimanja ili škole, obrati se za pomoć stručnim savjetnicima u svojoj školi i drugim službama koje su za to specijalizirane.

Tko ti može pomoći u pronalasku najboljeg zanimanja za tebe?

Osnovne i srednje škole učenicima pružaju informacije i usluge usmjeravanja o izboru zanimanja i sljedeće faze obrazovanja. Više informacija možete dobiti kod učitelja i savjetnika u školi. Kao i kod stručne službe škole, kao što su pedagog ili psiholog.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nudi informiranje, posredovanje posla, savjetovanje, radionice za učenje vještina i druge oblike podrške građanima u izboru zanimanja, traženja posla i razvoju svoje karijere.

Popis predmeta važnih za upis

Ovdje možete pronađi listu smjerova propisanih od strane MZOS-a. Također, za svaki smjer su navedena tri predmeta bitna za izračun bodova. Dva su predmeta propisana pravilnikom, a treći predmet određuje škola samostalno.

Dodatne bodove učenicima će donijeti završena osnovna plesna i glazbena škola, a četverogodišnje učenje dva strana jezika donijet će im jedan bod. Izravan upis u željenu školu imat će učenici koji su u sedmom ili osmom razredu na međunarodnom ili državnom natjecanju pojedinačno osvojili prvo mjesto i to iz predmeta važnog za upis u školu. Prvo mjesto osvojeno u petom ili šestom razredu donijet će im tri boda. Vrednuju se i sportski uspjesi – najviše s tri boda za osvojena prva mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju. Prednost pri upisu, uz uvjet da prijeđu potreban bodovni prag te uz odgovarajuće dokumente, imaju i djeca sa zdravstvenim teškoćama te oni koji žive u teškim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima.

Brošure za učenike

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Kao i proteklih godina, izradili smo pet brošura, pri čemu svaka objedinjava podatke nekoliko okolnih županija. U svim brošurama zajedno dostupni su podaci i informacije važne pri upisu u srednje škole za cijelu Republiku Hrvatsku.

Odgovore na navedena i još mnogo drugih pitanja potražite u informativnim brošurama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje „Kamo nakon osnovne škole?“.