Upisi u srednju školu 2023. Detaljan vodič za učenike i roditelje

Na ovim stranicama možete pronaći sve informacije vezane za upis u srednju 2023. godine. Da bi vam olakšali stresne trenutke pokušati ćemo sistematizirati sve bitne informacije. Ovdje možete pronaći sve bitne datume (kad ih objave i službene stranice) i pronaći postupak kroz koji trebate proći. Sve što vas očekuje u narednim mjesecima možete pronaći na našim stranicama.

Datumi vezani za upis u srednju 23./24.

U ljetnom roku prijave u sustav započet će 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. S time da će prijava programa koji traže prijemni završiti 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica i, ako to program traži, liječničke potvrde. Sredinom srpnja bit će objavljen okvirni broj upisnih mjesta za jesenski rok.

Ljetni upisni rok u 2023. godini

Kamo nakon osnovne škole?

Neki tvoji vršnjaci već neko vrijeme znaju što žele biti u životu. Netko želi biti automehaničar, netko liječnik, sportaš i u toj namjeri će i uspjeti ako imaju prave sposobnosti i volju. Ali takvi su rijetki, većina razmišlja o više zanimanja, škola ili samo žele završiti neku srednju školu. Ako još nisi odlučio kamo nakon osnovne škole, ili ako nisi siguran u svoju odluku, možeš koristiti alat Upitnik interesa i kompetencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Taj upitnik pomoći će ti dobiti jasniju sliku o svojim interesima i osobinama i o zanimanjima koja najviše odgovaraju tvojim interesima i osobinama. Ako i nakon rada s upitnikom budeš imao neke dileme oko izbora zanimanja ili škole, obrati se za pomoć stručnim savjetnicima u svojoj školi i drugim službama koje su za to specijalizirane.

Tko ti može pomoći u pronalasku najboljeg zanimanja za tebe?

Osnovne i srednje škole učenicima pružaju informacije i usluge usmjeravanja o izboru zanimanja i sljedeće faze obrazovanja. Više informacija možete dobiti kod učitelja i savjetnika u školi. Kao i kod stručne službe škole, kao što su pedagog ili psiholog.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nudi informiranje, posredovanje posla, savjetovanje, radionice za učenje vještina i druge oblike podrške građanima u izboru zanimanja, traženja posla i razvoju svoje karijere.

Popis predmeta važnih za upise

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju

Ovdje možete pronađi listu smjerova propisanih od strane MZOS-a. Također, za svaki smjer su navedena tri predmeta bitna za izračun bodova. Dva su predmeta propisana pravilnikom, a treći predmet određuje škola samostalno.

Dodatne bodove učenicima će donijeti završena osnovna plesna i glazbena škola, a četverogodišnje učenje dva strana jezika donijet će im jedan bod. Izravan upis u željenu školu imat će učenici koji su u sedmom ili osmom razredu na međunarodnom ili državnom natjecanju pojedinačno osvojili prvo mjesto i to iz predmeta važnog za upis u školu. Prvo mjesto osvojeno u petom ili šestom razredu donijet će im tri boda. Vrednuju se i sportski uspjesi – najviše s tri boda za osvojena prva mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju. Prednost pri upisu, uz uvjet da prijeđu potreban bodovni prag te uz odgovarajuće dokumente, imaju i djeca sa zdravstvenim teškoćama te oni koji žive u teškim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima.

Brošure za učenike

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Kamo nakon osnovne škole?

Kao i proteklih godina, izradili smo pet brošura, pri čemu svaka objedinjava podatke nekoliko okolnih županija. U svim brošurama zajedno dostupni su podaci i informacije važne pri upisu u srednje škole za cijelu Republiku Hrvatsku.

Odgovore na navedena i još mnogo drugih pitanja potražite u informativnim brošurama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje „Kamo nakon osnovne škole?“.

Slični članci