Na
16. studenoga 2020. 23:13

Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Pravo na izravan upis u srednju školu ili dodatne bodove prema Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Dodatne bodove za upis u srednju školu godine mogu se ostvariti kroz nekoliko kategorija. Provjerite jeste li možda i vi u nekoj od tih.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

Pravo na bodove s natjecanja

  • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
  • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
  • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA PRI UPISIMA

Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

  • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
  • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
  • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine.
Izračunaj svoje bodove za upis u srednju

Neovisno o tomu ispunjava li uvjete za ostvarivanje više prava, pravo na dodatne bodove učeniku će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga prava koje je za njega najpovoljnije.

Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj i funkcionalnost stranica, naše internetske stranice upotrebljavaju kolačiće (cookies). Nastavak služenja našim internetskim stranicama znači da se slažete s upotrebom kolačića.