| On
7. lipnja 2023.

Regres u 2023. godini za sve javne i državne službenike!

Svim radnicima u javnim i državnim službama u 2023. godini pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora. Potpisan je Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru. Njime je dogovoreno povećanje regresa za ovu godinu sa 233 eura na 300€.

Toliki je iznos trebao biti samo za članove reprezentativnih sindikata. No Ustavni sud je ukinuo odrednu ZOR-a o mogućnosti razlike između članova i nečlanova Sindikata. Prema tome svim zaposlenicima će biti isplaćen iznos od 300 Eura.

Pravo na regres u 2023. godini?

USTAVNI sud je ukinuo odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je 5.6.2023. radni sastanak s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi na kojem je dogovoreno da će regres za 2023. godinu biti 300€

Kad je isplata regresa?

Isplata regresa najčešće je u drugoj polovici lipnja!

Datum isplate place za 2023

Temeljem kolektivnog ugovora regres se isplaćuje jednokratno do 15. srpnja tekuće godine za sve one koji koriste godišnji odmor preko ljeta, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog, roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.

Uskrsnica 2024.

Dogovoreno je i da će se u 2024. ugovoriti novo pravo – uskrsnica. No, sindikati navode da je još posla pred njima, a iz visokoškolskog upozoravaju da i dalje nije riješeno najvažnije pitanje zaposlenika javnih službi jer rast osnovice ne prati stopu inflacije.