Categories: KalkulatoriVijesti
| On
6. lipnja 2023.

BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu!

Na našim stranicama pomoću kalkulatora možete izračunati svoj Indeks tjelesne mase (BMI). On se dobije tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima.

Nije primjeren za izračun kod djece.

Formula za računanje BMI

Formula za izračun = Težina : (visina)² =BMI

Click to expand

BMI se ipak ne može uzeti kao relevantno mjerilo za procjenu debljine i zdravlja pojedinačne osobe jer ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca. Ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, a to su osnovni kriteriji za procjenu je li određena osoba debela ili mršava.

Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili. Kod sportaša ili krupno građenih ljudi npr., udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je velik, ali to ne znači da su debeli.

Indeks tjelesne mase je prilično dobar pokazatelj za osobe od 25 do 65 godina. Ali postoje i odstupanja. Ukoliko vam matematika nije jača strana možete se poslužiti našim kalkulatorom BMI-a.

BMI (engl. Body Mass Index) je jedan od načina procjene uhranjenosti. Od svih poznatih indeksa, indeks tjelesne mase je najuže povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu. Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe.

Vrijednosti preporučenog BMI-a iste su za oba spola, on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo.

BMI Za djecu i za mlade

Za djecu (od 2 godine) i za mlade (do 19 godina) se indeks tjelesne mase računa prema dobi i spolu i vrlo je specifičan zbog njihovog rasta i razvoja.

Za dječake od dvije do dvadeset godina se indeks tjelesne mase računa prema dobi.

Što je percentila?

Nakon što se indeks tjelesne mase izračuna za djecu i mlade, njegova brojčana vrijednost označava se na CDC BMI grafikonu rasta za dob (za djevojčice ili dječake) da bi postigao percentilni rang. Percentili su najčešće korišteni pokazatelj za procjenu težine i visine djece (grafikon je napravljen na uzorku djece u Sjedinjenim Državama). Indeks tjelesne mase na percentilu pokazuje relativni položaj djeteta među djecom istog spola i dobi. Porast vrijednosti indeksa tjelesne mase na grafikonu pokazuje težinu stanja po kategorija (pothranjnost, normalna težina, prekomjerna težina i pretilost).

BMI za dobne kategorije, težina stanja i odgovarajući percentili prikazani su u sljedećoj tablici.

BMI za djevojčice i adolescentice

Isprintajte ovakav obrazac izračunajte BMI (u našem kalkulatoru) za određenu osobu te na obrascu pronađite, prema godinama (na dnu stranice), gdje se nalazi određeni BMI. Trebao bi biti što bliže podebljanoj plavoj krivulji.

Stanje ______________Raspon percentila
Pothranjenost ________Manje od 5. percentila
Normalna težina ______5. percentila do 85. percentila
Prekomjerna težina____85. do 95. percentila
Pretilost ____________Jednak ili veći od 95. percentila