Upisi u srednju školu
Na
9. prosinca 2021.

Kalkulator bodova za Upis u srednju školu 2022./2023.

Učenicima osmog razreda osnovne škole tek predstoji najvažnije, odabiri srednje škole. Prije nego kreirate rang listu željenih programa i škola, provjerite na koji se način računaju bodovi za upis u srednju školu u našem kalkulatoru.

Kalkulator bodova za upis

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu (ocjene iz 7. i 8. razreda)

Click to expand

Za upis u gimnazijske programe i programe u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene 7. i 8. razreda. To su predmeti Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja. Od kojih su dva propisana (Popis predmeta posebno važnih za upis), a jedan samostalno određuje srednja škola. Od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Za programe koji se provode na jeziku nacionalnih manjina to je nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).

VEĆINA ŠKOLA NEMA BODOVNI PRAG ZA UPIS

Što se boduje pri upisu u gimnazije?

Kalkulator bodova za srednju

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

  • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
  • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
  • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja. Iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

Posebni elementi vrednovanja

Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

  • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
  • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
  • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine;
  • kandidata hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti RH bili upućeni na rad u inozemstvo.

Neovisno o tomu ispunjava li uvjete za ostvarivanje više prava, priznati će se ostvarivanje isključivo jednoga prava (najpovoljnijeg).

Upisi u srednje škole se provode elektronskim putem. Upitnik za pomoć pri odabiru zanimanja možete pronaći na ovom LINKU!

Publikacija “Prijave i upisi u srednje škole”

Idemo u srednju: izračunaj svoje bodove

Izrađena je publikacija Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2022. u kojoj ćete pronaći najvažnije informacije o postupku prijava i upisa u srednje škole u školskoj godini 2022./2023., koji se provodi elektroničkim putem preko mrežne stranice: www.upisi.hr.

U publikaciji se možete informirati o elementima i kriterijima za upis o načinima i postupcima prijava u sustav različitih kategorija kandidata, prikazima primjera bodovanja za različite obrazovne programe te dobiti uvid u mogućnosti takvog načina prijava i upisa u srednje škole, koji pruža pregled nad osobnim podacima, ocjenama i dodatnim postignućima te detaljan pregled lista poredaka sa strukturom bodova na temelju kojih je izračunat vaš plasman na svakom pojedinom prijavljenom obrazovnom programu.

Iznimno je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na mrežnoj stranici: www.upisi.hr. Na njoj će biti objavljeni uvjeti i kriteriji vrednovanja upisa u obrazovne programe, svi postupci povezani uz prijave. Tako i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom.

Portal upisi.hr je polazno mjesto računanja bodova

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke.

Sve detaljne informacije oko prijave u sustav imate u Često postavljenim pitanjima i Korisničkim uputama pri dnuove stranice i u izborniku plutajućih gumbi na lijevoj strani ekrana. U slučaju nepravilnosti u podacima (adresa, ime roditelja, ocjene iz prijašnjih razreda) potrebno se javiti svom razredniku.

U Narodnim novinama bit će objavljena je Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023.

Pomoć pri upisima

Prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta (tj. opći uspjesi na kraju razreda) zaokruženi na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja + 3 zajednička predmeta (hrvatski jezik, matematika, 1. strani jezik) u 7. i 8. razredu + 3 predmeta značajna za upis u pojedini program u 7. i 8. razredu (samo za gimnazije i četverogodišnje programe)

Strukovne škole računaju u kalkulatoru bodaova za trogodišnji program (maksimalno 50 bodova), a Bodovi za upis u srednje škole – Gimnazije i četverogodišnji programi strukovnih škola (maksimalno 80 bodova)