Kalkulator plaće nakon porezne reforme 2024. godine

Predstavljena porezna reforma za 2024. godinu: Ukida se prirez, povećava osobni odbitak, sufinanciraju se doprinosi.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Kalkulator plaće nakon porezne reforme 2024.

Napravili smo kalkulator (koji je još u fazi izradi za one s plaćama koje se oporezuju s 30%).
Provjerite koliko će vam porasti plaća s ovom poreznom reformom.

Prvi primjer povećanja plaće poreznom reformom
Prvi primjer povećanja plaće

Najveći rast plaće biti će za one s najmanjim primanjima. Tako će oni koji imaju bruto plaću od 700€ te su prirez plaćali 12% imati povećanje od 42.52€. Naravno to sve pod uvjetom da jedinice lokalne samouprave ostave porez na dohodak u iznosu od 20%. Vlada će JLS omogućiti da sami definiraju Porez na dohodak koji može biti u rasponu od 15 do 23%.

Oni s prosječnim primanjima od (1600€ bruto) i jednim djetetom na poreznoj kartici plaća će rasti oko 27€.

Zaposlenima u Zagrebu s iznadprosječnim plaćama, koji su do sad plaćali veliki prirez, plaća bi mogla rasti preko 50€. No vjerojatnije je, a tako je već i gradonačelnik Tomašević najavio da će grad Zagreb podići Porez na dohodak na maksimum tako da će povećanje plaće biti kozmetičko. Plaća bi mogla rasti samo zbog povećanja neoporezivog dijela plaće za nekih 10€

Postoje li osobe kojima neće plaća rasti?

Svi zaposleni koji su imali više od 1300€ bruto plaću i do sad nisu bili porezni obveznici (zbog velikog osobnog odbitka) ovom reformom neće biti obuhvaćeni.

Rast plaće učitelja

Plaće učitelja će rasti, ovisno o mjestu iz kojeg dolaze i poreznih olakšica koje koriste u rasponu od 7€ do 40€. Najviše će rasti onima koji su plaćali najveći prirez (opet pod uvjetom da JLS ne podignu stopu Poreza na dohodak i onima koji imaju prijavljenu djecu na svojoj poreznoj kartici, odnosno druge olakšice koje se ovom reformom povećavaju.

Na primjeru učitelja (bez napredovanja) s 15 godina staža i dvoje djece na poreznoj kartici koji je plaća prirez od 12% plaća bi mogla rasti oko 28 Eura.

2.  primjer povećanja plaće
2. primjer povećanja plaće

Ako ne znate kolika vam je bruto plaća možete je izračunati u našem Kalkulatoru plaće učitelja pa unijeti u ovaj kalkulator da vidite koliko će vam biti povećanje plaće ovom poreznom reformom.