Kamo nakon osnovne škole – odabir zanimanja

Kamo nakon osnovne škole

Za veliki broj učenika jedna od najvažnijih odluka u njihovom dosadašnjom životu je – Kamo nakon osnovne škole? Odnosno odabir škole u kojoj će nastaviti svoje školovanje. Koliko ste se puta pitali: “Što želim raditi nakon završetka srednje škole?” Na to pitanje nije lako odgovoriti osim ako ste izdvojili vrijeme da procijenite svoje vrijednosti, interese, sposobnosti, mogućnosti, osobne karakteristike i željeni budući životni stil. Morate spoznati sami sebe i to će vam pomoći u izboru za nastavak obrazovanja. Razgovarajte i sa znancima i saznajte kako oni sude o vama i tako upotpunite sliku o sebi. Za pomoć se možete obratiti psiholozima i drugim stručnjacima za profesionalnu orijentaciju. Na temelju testova i sustavnog razgovora s vama, oni vam mogu pomoći da potpunije spoznate svoje sklonosti i mogućnosti. Oni vam ne mogu reći koji posao da odaberete i koji posao je najbolji za vas. Savjet uvijek možete prihvatiti, ali odabir je na kraju na vama.
Svake godine stručnjaci predviđaju koje će biti najtraženije zanimanje. Naravno, nema ništa loše ako poslušate stručnjake i pročitati članke o „novim vrućim zanimanjima“, te ako upravo pronađete sebe u nekom od zanimanja, no u realnosti mnoge stvari se mijenjaju brže nego što mislite. Ono što je danas „vruće“ zanimanje, ne znači da će biti u sljedećih nekoliko godina. Ono što morate uzeti u obzir su vaši interesi, vrijednosti i vještine.

Kamo nakon osnovne škole

Na našoj stranici možete pronaći Upitnik za pomoć pri odabiru zanimanja, koji vam možda može malo pomoći pri toj teškoj i važnoj odluci.


Nakon što odaberete zanimanje koje vam se najviše sviđa morate provjeriti gdje se možete školovati i možete li upisati tu srednju školu, a tu dolazimo do vaših ocjena. Ove godine će se ponovo mijenjati kriteriji za upis u srednju školu, no u prijedlogu nema većih promjena, osim boljeg vrednovanja učenika koji su nastupili na državnim natjecanjima, te će neke četverogodišnje škole moći uvesti (vratiti) bodovni prag.
Prilikom upisa u prvi razred srednje škole vrednuju se i boduju zajednički, dodatni i poseban element.

Zajednički elementi vrednovanja za gimnazije i četverogodišnje strukovne

Zajednički element za upis u gimnazijske programe i strukovne programe u trajanju od najmanje četiri godine uključuje prosjeke svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja.
Uz ukupan prosjek, vrednuju se i zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda iz hrvatskog jezika, matematike te prvog stranog jezika kao i triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima. U zadnjoj kategoriji nalaze se dva predmeta propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.
Na ovaj način moguće je steći maksimalno 80 bodova. No, ako kandidatu nedostaje neka od ocjena koja se boduje, umjesto nje bodovat će se prosjek svih ocjena od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Kamo nakon osnovne škole – Strukovne trogodišnje škole

Zajednički element za upis u strukovne programe i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine uključuje prosjeke svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene u 7. i 8. razredu iz hrvatskog jezika, matematike i prvog stranog jezika.
Na ovakav način moguće je steći najviše 50 bodova.
Nakon što ministar donese novi pravilnik o upisima u srednje škole, na našim stranicama ćete moći pronaći sve točne informacije za upis u srednju školu za godinu 2015./2016. 

Ukoliko želite izračunati svoje bodove za upis to možete ne našoj stranici, odnosnom našem ONLINE KALKULATORU! – Kamo nakon osnovne škole