Prošla je godina dana od velikog prosvjeda učitelja na Trgu bana Jelačića.

Priopćenje Sindikata hrvatskih učitelja prenosimo u cijelosti:

Danas, dana 25. studenoga 2020. godine, godina je dana od velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, a kojim smo se zajednički izborili za, zasluženo, veća prava u sustavu obrazovanja.

Rast plaće učitelja

U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11% plus 6,12% (Kalkulator) , a pojedinim zaposlenicima i više, što predstavlja najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Republici Hrvatskoj. 

Kao Sindikat primarno smo rješavali problematiku zaostajanja plaća, no u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati pa tako kontinuirano ukazujemo na goruće probleme u sustavu. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bi prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom COVID-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovom rješavanju.

Aktualni problemi

To su, prije svega, problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije COVID-19 (rad u samoizolaciji, kontinuirani rad u školi i online, nedostatna naknada za bolovanje, nedostatna zaštita zaposlenika u sustavu obrazovanja, nepostojeća zaštita izrazito vulnerabilnih zaposlenika, korištenje vlastitih resursa prilikom rada od kuće), problem zabrane zapošljavanja (primjerice od 791 zahtjeva za zapošljavanje spremačica, zaposleno je samo njih 20 na upražnjena radna mjesta te još 90 na određeno vrijeme zbog COVID-19), omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnog problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno, izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona i dr.

Kao odgovorni socijalni partneri, inicirali smo sastanak u MZO-u jer se problemi prvo moraju pokušati riješiti dijalogom te smo, stoga, idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom i to kao Vertikala sindikata obrazovanja. Na sastanku ćemo, između ostalog, predstaviti i analizu prikupljenih podataka s terena, a po pitanju uvjeta rada za vrijeme COVID-19 pandemije, dok je online akcija 2, po pitanju nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno, još uvijek u tijeku. Cilj je akcija prikupiti stavove iz škola te inzistirati na rješavanju uočenih problema kako bi sustav obrazovanja bio kvalitetniji za sve njegove dionike.

Također, godinu dana od završetka najduljeg štrajka u Hrvatskoj, obilježit ćemo 2. prosinca 2020. godine tiskovnom konferencijom za medije, a na kojoj ćemo obraditi naredne tri teme:

  1. Godinu dana od najvećeg štrajka – je li došlo do pozitivnih pomaka u sustavu obrazovanja?
  2. Problematika rada u uvjetima COVID-19
  3. Problematika (ne)ovisnog sudstva po pitanju tužbi 6%

Mjesto i vrijeme konferencije za medije objavit ćemo naknadno.

Sindikat hrvatskih učitelja