Prezentacija za sat razrednika i Roditeljski sastanak

Roditeljski sastanci nisu samo prilika da se uspostavi pravi kontakt između roditelja i učitelja već da se i roditelji povežu međusobno. Na taj način roditelji kroz zajedničku komunikaciju mogu pronaći rješenja za neke probleme svoje djece ili dati sugestije za rad s njima; što će čitati, kako ih potaknuti na čitanje, kako se nositi s pubertetom. Na roditeljskom se može i dogovoriti i tema za idući sastanak. Svaki razred i zajednica imaju zasebne probleme tako da ne treba generalizirati već pomoći u učenju i odrastanju baš tog razrednog odjela.

Što reći na roditeljskom sastanku?

Kalendar školske godine s praznicima 2023 2024
Kalendar školske godine s praznicima 2023 2024

Portal ucenici.com je izradio prezentaciju u PowerPoint-u za pomoć razrednicima u što boljoj realizaciji. Prezentaciju slobodno možete preuzeti i izmijeniti po potrebi (molimo Vas da ostavite logo našeg portala na prezentaciji).

OBAVEZNO! Na svim sastancima mora se voditi ZAPISNIK! Obrazac za vođenje možete preuzeti na OVDJE.

Nekoliko savjeta za uspješno održavanje roditeljskog

Ako roditeljski sastanak održavate prvi puta u razrednom odjelu, razmislite što biste Vi željeli saznati da je Vaše dijete učenik toga razreda.

Roditeljski sastanci nisu informacije, te se stoga ne govori o pojedincu već o grupi kao zajednici. Bez obzira što ste se za roditeljski pripremali po nekoj knjizi, udžbeniku ili priručniku; nije preporučljivo čitati pripremljeni materijal. Stoga bi bilo najbolje na papir napisati samo riječi ili rečenice koje su nit vodilja.

Rječnik treba prilagoditi roditelju – slušaču. Ako ne razumije o čemu govorite, postat će nezainteresiran.

Održavanje roditeljskih češće je zahtjevniji dio učiteljskog posla. Tako nešto nas na fakultetu nisu učili. Jesu li isti prvi sastanci kao i oni koji slijede kasnije? Kako se postaviti? Što roditelje interesira? Hoće li poslušati što učitelj ima za reći? Treba li im savjet? … Pitanja ima nebrojeno. I umjesto da se taj broj smanjuje, sa svakim osmišljavanjem novog sastanka se povećava.