Prosjek ocjena – Kako izračunati: korak po korak vodič

Prosjek ocjena je jedan od najvažnijih pokazatelja vašeg akademskog uspjeha u školi. On pokazuje koliko ste dobro savladali gradivo iz različitih predmeta i koliko ste se trudili u učenju. Može utjecati na vaše mogućnosti za upis na fakultet, stipendije, posao ili daljnje obrazovanje. Zato je važno znati kako izračunati prosječnu ocjenu.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako se računa prosjek te uz pomoć našeg jednostavnog kalkulatora možete provjeriti svoj izračun.

Što je prosjek ocjena?

Kako izračunati prosječnu ocjenu?
Kako izračunati prosječnu ocjenu?

Prosjek ocjena je matematički izračun koji pokazuje srednju vrijednost svih ocjena koje ste dobili u određenom razdoblju. Obično izražava u decimalnom broju. U Hrvatskoj se koristi sustav ocjenjivanja od 1 do 5, gdje je 1 nedovoljan, a 5 odličan. Prosjek se izražava u decimalnom broju, kao što je 3,6 ili 4,2.

Može se računati za različite svrhe, kao što su:

  • Prosječna ocjena predmeta: Na primjer, ako ste iz matematike dobili 4, 5, 3, 4 i 2, vaš prosjek je za matematiku je 3,6.
  • Prosjek ocjena za sve predmete: To je opći uspjeh u određenom razdoblju, kao što je semestar, godina ili cijelo školovanje.

Kako izračunati?

Da biste izračunali prosjek, trebate slijediti ove korake:

  • Skupite sve ocjene koje želite uključiti u izračun. To mogu biti ocjene iz različitih predmeta, ispita ili testova. Zapišite sve ocjene na jednom mjestu.
  • Zbrojite sve ocjene koje ste skupili. To je ukupna suma bodova koju ste ostvarili.
  • Podijelite ukupnu sumu bodova s brojem ocjena koje ste imali.

Primjer: Ako imate 5 ocjena: 4, 5, 3, 4 i 2, možete računamo:

  • Zbrojite sve ocjene: 4 + 5 + 3 + 4 + 2 = 18
  • Podijelite zbroj ocjena s brojem ocjena: 18 : 5 = 3,6
  • Prosjek ocjena je 3,6

Primjeri:

Primjer: Ako iz Matematike imaš sljedeće ocjene: 5, 5, 4, 3, 2, 3, 5, 1, 4.

Znači imaš tri PETICE, dvije ČETVORKE, dvije TKOJKE, jednu DVOJKU i jednu JEDINICU. Sve te ocjene treba zbrojiti 5 + 5 + 4 + 3 + 2 + 3 + 5 + 1 + 4 ili kraće zapisano 3*5+2*4+2*3+1*2+1*1 i to iznosi 32. Taj zbroj treba podijeliti s brojem ocjena što je u ovom slučaju 9. 32:9 je približno (zaokruženo da dvije decimale) 3,56. I to je prosjek. Ovaj kalkulator to sve čini za tebe. Samo unesi koliko imaš kojih ocjena.

Kalkulator prosječne ocjene
Kalkulator prosječne ocjene

Aritmetička sredina

Aritmetička sredina je jedna od središnjih vrijednosti koje se koriste u statistici koji se računa za neki skup brojeva kao kvocijent zbroja članova i broja članova skupa, u matematičkoj notaciji.

Primjer kako se računa aritmetička sredina:

Na kraju 1. polugodišta Marina je iz matematike imala ocjene 4, 3, 5, 4, 3, 4, 4.
Koliki je prosjek njezinih ocjena?
Zbrojimo sve ocjene: 4 + 3 + 5 + 4 + 3 + 4 + 4 = 27 te Podijelimo s brojem koliko tih ocjena ima: 27 : 7 ≈ 3.86
Prosjek je 3.86. Aritmetička sredina je isto što i prosjek ocjena, dakle 3.86 .