Škole nastavljaju dalje po odabranom modelu A, B ili C. U Zagrebu testiranje učenika.

U setu novih mjera zaštite od koronavirusa neće biti Vladine odluke kojom se na razini cijele Hrvatske zatvaraju škole. Ni osnovne ni srednje kako se to sve glasnije moglo čuti posljednjih dana.

Škole nastavljaju dalje po izabranom modelu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dalje čvrsto zagovara zadržavanje sadašnjega modela rada osnovnih i srednjih škola licem u lice. Pozivajući se na stalnu koordinaciju s lokalnim stožerima, Nacionalnim stožerom i ravnateljima škola, ministar Fuchs nije imao oponenata u tomu da škole, u kojima je tek 0,36 posto zaraženih učenika, trebaju ostati otvorene zbog dobrobiti učenika.

Ako lokalna situacija to nalaže, pojedine škole mogu prijeći na C model, odnosno nastavu od kuće, a i model B (rotirajuća nastava, dijelom od kuće, dijelom u školi, op. a.) mogu primjenjivati kada je potrebno.

Procjena je da škole nisu širitelji zaraze, a ministar spominje i novu studiju koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim, antigenskim testovima. Rezultati studije pokazali su izrazito malo asimptomatskih slučajeva u učeničkoj populaciji, što ide u prilog tezi da škole ne treba zatvarati. Uz to, Ministarstvo se poziva i na UNICEF-ove preporuke, po kojima se “prema javnozdravstvenoj perspektivi odluke o zatvaranju škola trebaju donositi na temelju procjene rizika na lokalnoj razini”.

TESTIRANJE UČENIKA U ZAGREBU NA COVID-19

Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provest će preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba.

Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba. U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.

Cilj testiranja jest na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba.