Upisi u Srednju Školu u školskoj godini 2023./2024. [DETALJNE INFORMACIJE]

Koju srednju školu upisati?” To je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja i načinu prijave korak po korak. Upoznajte se s pravilnikom o elementima i kriterijima za upis u srednje škole 2023./2024. i rokovima kojih se moraju pridržavati.

Upisi u Srednju Školu

Možete pronaći i uvid u aplikaciju za prijavu te korak po korak objašnjavamo prijavu u aplikaciju https://srednje.e-upisi.hr/#/.

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Ukoliko PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. U slučaju nepravilnosti u podacima potrebno se javiti svom razredniku.

Pravilnik o elementima i kriterijima

Pravilnikom o elementima i kriterijima za upis u srednju i izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Učenicima osmog razreda osnovne škole tek predstoji najvažnije, odabiri zanimanja. No prije nego što kreirate konačnu rang listu željenih programa i škola, provjerite na koji se način izračunavaju bodovi za upisi u srednju školu 2023./2024. Također možete izračunati vaš broj broj bodova za upis u prvi razred srednje škole u našem online kalkulatoru!

Kalkulator bodova za upis u srednju

Računanje bodova za upis u prvi razred srednje škole
Računanje bodova za upis u prvi razred srednje škole

Popis predmeta posebno važnih za srednju školu

Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana (Popis predmeta posebno važnih za upis), a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Za programe koji se provode na jeziku i pismu nacionalnih manjina to je, u pravilu, nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).

Dodatni elementi vrednovanja

Dodatni bodovi za upis u srednju školu
Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja

  • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
  • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
  • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

Dodatni bodovi za upis – Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA

  • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
  • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
  • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine;
  • kandidata hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Aplikacija će početkom travnja biti dostupna na web-stranici za prijavu, a učenici će moći pratiti svoj plasman od trenutka izbora škole pa do upis su srednju školu. Cilj elektroničkog upisa jest pojednostaviti i olakšati učenicima upis u željenu školu, tako da u svakom trenutku mogu pratiti svoj rang i na vrijeme reagirati ako ne “upadnu” u željenu školu.

Približavaju se upisi u srednju školu. Za sve osmaše i njihove obitelji ovo je vrlo stresno razdoblje. Ovdje smo da vam pomognemo i stoga vas molimo za suradnju sa školom i razrednicima te za praćenje i pravovremeno izvršavanje svih vaših obaveza vezanih uz upisi u srednju školu. Provjerite i kad su praznici u novoj školskoj godini!

Budući da se prijave vezane uz upisi u srednju školu vrše na stranici www.upisi.hr s elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr bilo bi dobro da svaki osmaš provjeri ima li već kod kuće papir s potrebnim podacima.

Pri odabiru škole za upise nije važno samo koji obrazovni program ćete izabrati, nego što taj obrazovni program pruža u budućnosti. Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informirajte se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možete zaposliti s tim zanimanjem. Pomoć pri odabiru zanimanja koja su Vam interesantna i saznajte više o uvjetima rada.

Dragi naši osmaši i roditelji, bliže se upisi u srednju školu. SRETNO!!!

Uredništvo portala ucenici.com