Zaposlenici škola dobivaju presude protiv države: Moraju im se isplatiti zaostaci jer nisu dobili obećano povećanje plaće

Još 2006. godine sindikati javnih i državnih službi sklopili su sporazum s Vladom na čijem je čelu bio Ivo Sanader, a kojim je utvrđeno kako će im u 2006., 2007. i 2008., osnovica plaće rasti po dva posto godišnje. Zbog recesije je odluka stornirana, sve dok rast BDP-a na međugodišnjoj razini ne dosegne dva i više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja. To se dogodilo 2015., ali je država izbjegla obvezu povećanja osnovice. Kako smo već pisali više djelatnika u sustavu školstva i znanosti zbog toga je potkraj godine dobilo pravomoćne presude u kojima s državi nalaže da im isplati zaostatke.

Dug prema prosvjetarim postoji!

Kako pišeJutarnji list, nekoliko sindikata javnih službi, potvrdilo je da su djelatnici, uglavnom u školstvu i znanosti, počeli dobivati presude, koje nalažu da im država isplati zaostatak u plaći. Nastao je on još u 2016., kada im je Vlada trebala povećati osnovicu plaće za šest posto. Odgođena je to obveza iz ranijih godina, a obećanje je bilo da će se osnovica povećati nakon što BDP-a na međugodišnjoj razini ne dosegne dva i više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja. To se dogodilo 2015., ali su iz Milanovićeve Vlade i Državnog zavoda za statistiku tvrdili da rast BDP-a nije iznosio dva posto, nego su ga po prvi puta zaokružili na četiri decimale, pa je povećanje iznosilo 1,9998 posto.

Jutarnji piše da je dio javnih službenika, među njima i djelatnici u školstvu i znanosti, pravdu odlučilo potražiti na sudu. Šest učiteljica članica školskog Sindikata Preporod pokrenulo je još potkraj 2016. pilot-tužbe. Predsjednik Sindikata Željko Stipić za Jutarnji je potvrdio da su sve pilot tužbe dobivene u prvom stupnju, a jedna od učiteljica iz Čakovca krajem prosinca 2019. na Županijskom sudu u Osijeku dobila je i pravomoćnu presudu. Škola joj je dužna vratiti 7887,27 kn sa zateznim kamatama.

Pilot tužbe postale pravomoćne

– Smisao ‘pilota’ je da se uspostavi sudska praksa i da se s većom sigurnosti uđe u masovne sporove. Nemamo dvojbi oko toga da ćemo, kada već država nije ispoštovala obveze, ići u masovne tužbe, rekao je Stipić za Jutarnji.

Rok zastare za podizanje ovih tužbi je kraj 2021., navodi isti izvor. I Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da je desetak njihovih članova dobilo pravomoćne presude i to s različitih županijskih sudova, a nekima je država već isplatila dug.

Slijede masovne tužbe ili država priznaje dug

– Kad dođe vrijeme za to, sindikat će preuzeti rizik podizanja tužbi i za ostale članove, rekao je za Jutarnji Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća tog visokoškolskog sindikata.

Inače, šestpostotno povećanje za oko 240.000 javnih i državnih službenika iznosilo bi godišnje oko 1,8 milijardi kuna. A članovi obrazovnih sindikata nisu jedini kojima su presude u korist tužitelja ‘dale krila’ da tuže državu. Najavljuju to i neki drugi sindikati, piše Jutarnji, poput Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, dok iz Sindikata policije za Jutarnji kažu da će podržati članove koji podignu tužbu.