Zimski praznici učenika će vjerojatno biti tjedan dana duži

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020/21., a objavljena je u Narodnim novinama.

Zimski praznici počinju 24.12.2020.

Prema trenutno službenoj verziji zimski praznici traju od 24.21.2020. do 10.1.2021. Drugi dio odmora učenici će imati od utorka 23.2. do nedjelje 28.2.

No danas je premijer Andrej Plenković predstavio nove epidemiološke mjere. Poručio je da Vlada razmišlja o produženju zimskih školskih praznika za tjedan dana. Nije rečeno gdje će se tih tjedan dana nastave nadoknaditi.

“Obrazovanje ima poseban režim. Fakultetima je preporuka da se ide na online nastavu, osim onih studija koji imaju program laboratorijskih vježbi i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima”, rekao je premijer.

Dodatni tjedan odmora s epidemiološkog aspekta

“Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje školskih praznika, koji su predviđeni od Božića do Sveta tri kralja, produži za tjedan dana kako bi nakon obiteljskih druženja osigurali dodatni tjedan s epidemiološkog aspekta”, dodao je Plenković.

Najvjerojatnije će zimski praznici biti produljeni za tjedan dana, ali odluka o tome mora ići na e-savjetovanje. Sve ide u tom smjeru, što je neslužbeno na današnjem predstavljanju strožih epidemioloških mjera najavio Plenković.