KALKULATOR plaće u javnim službama za 2024. godinu

Održan je još jedan krog razgovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora nakon što sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu od prije 10 dana o povećanju osnovice plaće od 3%. Vlada je nakon trećeg kruga pregovora dala novu ponudu.

Rast osnovice i koeficijenata

Primjer povećanja plaće za učitelja s 14 godina staža i jednim djetetom na poreznoj kartici
Primjer povećanja plaće za učitelja s 14 godina staža i jednim djetetom na poreznoj kartici

Ministar rada Marin Piletić izvijestio je nakon pregovora kako su sindikatima državnih i javnih službi iznijeli novu Vladinu ponudu – povećanje osnovice za listopad od 5%, odnosno da bi dosadašnja sa 902€ narasla na 947 eura te povećanje božićnice sa 232 na 300 eura.

Također smo sindikatima pojasnili učinke porezne reforme na povećanje plaća te novo pravo i uskrsnicu od 100 eura kao i izradu dviju uredbi koje će proizaći iz zakona o plaćama u državnim i javnim službama koje moraju stupiti na snagu, prema NPOO-u, odmah nakon 1. siječnja 2024. Jedino jamstvo koje je dogovoreno da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno otvaraju pregovore o povećanju osnovice.

Izračunajte što to znači za vas!

Napominjemo da je ovo još prijedlog i da ništa sindikati nisu prihvatili. Uz to također se oslanjamo na neslužbene informacije da će trenutni dodatci na plaću biti uključeni u novi koeficijent i da na to ide povećanje plaće od prosječno 12%. Znači nekome može 5% a nekome 20%. Vlada još koeficijente skriva od očiju javnosti.

Ima još dosta nepoznanica kao što su koeficijenti i koliki će porez staviti Jedinice lokalne samouprave (jer se ukida prirez). Tako da je ovo samo okvirni izračun!