Regres javnim i državnim službenicima je 300€!

Koliki će iznos regresa dobiti javni i državni službenici u 2023. godini još nije poznato. Naime Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji je potpisan 19. svibnja 2023. godine, na snazi je od 1.6.2023.

Tim Dodatkom dogovoreno povećanje regresa za 2023. godinu na 300 za članove reprezentativnih sindikata odnosno 250 € za one koji nisu članovi. Dogovoreno je također i da će se u 2024. ugovoriti novo pravo – uskrsnica. Razlika između reprezentativnih sindikata i ostalih je omogućena izmjenama Zakona o radu koje su na snagu stupile početkom ove godine. Tim izmjenama reprezentativnim sindikatima je omogućeno ugovarati prava u većem opsegu za članove u odnosu na nečlanove i članove manjinskih sindikata. Ustavni sud je srušio tu odredbu.

Dodatak II. TKU-a je i dalje na snazi, on nije poništen. Znači da Vlada mora postupati prema njemu i isplatiti uvećani regres za 2023. godinu. Također ostaje pravo ugovaranja iznosa uskrsnice za 2024.

Koliki će biti iznos regresa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas radni sastanak s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi koji traže veće plaće.

Regres od 300 eura primjenjivat će se na sve i to već za ove godišnje odmore’, poručio je Plenković, dodajući da se ovaj dogovor odnosi i na pravosudne službenike koji su danas počeli štrajk.

Tekst Dodatka II. TKU-a donosimo u nastavku.

Kalkulator plaće nakon porezne reforme